Събота,

Няма край! Идва нов мутирал вирус - Флуорна

От: Редакция -
759
Няма край! Идва нов мутирал вирус - Флуорна
A
A
A

Флуорна е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора по света.

За него все още не се знае много - представлява комбинация между щамове на коронавирус и на сезонен грип, съобщи dariknews.bg.

В Хърватия вчера бе потвърден първият случай на флурона при пациент, заразен едновременно с COVID-19 и грип, съобщи началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. А днес подобна информация дойде и от босненската Република Сръбска. Пациентът е роден през 2000 г., той е от Баня Лука, в момента състоянието му е стабилно.

Според Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за комбинация на коронавирус и грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.Израел съобщи за болен с актуалния вариант още миналата седмица, като официално това стана първия официално известен случай в света. Щамът бе наречен флурона - съчетание, образувано от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва ТАСС.

Флурона е открит при 31-годишна бременна израелка, която се е заразила едновременно с коронавирус и грип.

Към момента флуорна все още е слабо проучен щам. COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Според медици флурона може да се лекува и в къщи, ако симптомите са леки. Може обаче да възникнат и по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com