Ново COVID-19 лекарство прави чудо

Ограничава инфекцията до пет дни

Ново COVID-19 лекарство прави чудо | StandartNews.com

Експериментално COVID-19 лекарство, което обещава да бъде вид тамифлу за пандемията, е показало положителни резултати в предварително проучване. Това обяви един от разработчиците на лекарството, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Хапчето, което е разработено от биотехнологичната компания Ridgeback Biotherapeutics LP и фармацевтичната компания Merck, значително намалява инфекциозния вирус при доброволци в проучване на среден етап след петдневно лечение, уточни Ridgeback на виртуална среща на учени по инфекциозни болести.

В ход е допълнително проучване на експерименталния антивирусен препарат. Ако се окаже способно да лекува хора с COVID-19, които проявяват симптоми, лекарството ще подкрепи ограничен арсенал от лечения и ще бъде първият орален антивирусен препарат срещу болестта.

Експерименталното лекарство, наречено молнупиравир, може да изпълнява важна роля, като помага на хора, които са болни, но все още у дома, като има същата роля, изпълнявана от тамифлу за грипа, казват някои експерти по инфекциозни заболявания.

Изследователите на лекарства се стремят да открият нови лекарства срещу COVID-19, за да подобрят ефективността на малкото налични в момента терапии и да запълнят пропуските в предложенията. Те също така търсят лечения, които са ефективни срещу новите щамове на коронавируса, които се разпространяват бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай