Петък,

Ново COVID-19 лекарство прави чудо

От: Редактор -
Ново COVID-19 лекарство прави чудо
A
A
A

Експериментално COVID-19 лекарство, което обещава да бъде вид тамифлу за пандемията, е показало положителни резултати в предварително проучване. Това обяви един от разработчиците на лекарството, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Хапчето, което е разработено от биотехнологичната компания Ridgeback Biotherapeutics LP и фармацевтичната компания Merck, значително намалява инфекциозния вирус при доброволци в проучване на среден етап след петдневно лечение, уточни Ridgeback на виртуална среща на учени по инфекциозни болести.

В ход е допълнително проучване на експерименталния антивирусен препарат. Ако се окаже способно да лекува хора с COVID-19, които проявяват симптоми, лекарството ще подкрепи ограничен арсенал от лечения и ще бъде първият орален антивирусен препарат срещу болестта.

Експерименталното лекарство, наречено молнупиравир, може да изпълнява важна роля, като помага на хора, които са болни, но все още у дома, като има същата роля, изпълнявана от тамифлу за грипа, казват някои експерти по инфекциозни заболявания.

Изследователите на лекарства се стремят да открият нови лекарства срещу COVID-19, за да подобрят ефективността на малкото налични в момента терапии и да запълнят пропуските в предложенията. Те също така търсят лечения, които са ефективни срещу новите щамове на коронавируса, които се разпространяват бързо.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички