Ново 20. Най-опасният щам не е британският

Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите щамове, каза проф. Хайрабедян

Ново 20. Най-опасният щам не е британският | StandartNews.com

Докато се тревожим за последствията от бързото разпространение на по-заразния британски щам, се оказа, че има мутация, която е още по-опасна.

„Най-опасният щам е бразилският, тъй като той има над 20 мутации и има по-висока смъртност. Дори естественият имунитет би могъл да не е достатъчен срещу него'',  разкри пред Нова телевизия директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян.

Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен начин. Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите щамове, но няма да развият тежка клинична картина. Не трябва да се панират всички. На имунната система и трябват няколко дни, за да изчисти вируса, каза експертът.

Генофондът ни е така направен, че някои от нас са по-податливи на вируса, докато други го прекарват доста по-леко. Това е така, защото при всеки човек имунната система е различна. Ваксинирането не дава 100 процента защита или нула процента. При някои хора защитата ще бъде по-малка, а при други по-голяма, допълни още проф. Хайрабедян.

Според него не е много удачен подходът да се смесват няколко ваксини и от тях да се получава една-единствена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай