Събота,

Новини за алергичните. Дали и как да се ваксинират срещу ковид?

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
314
Новини за алергичните. Дали и как да се ваксинират срещу ковид?
A
A
A

Пациенти, които имат някакви предварителни данни за медикаментозни алергии или към друг вид ваксини, е желателно да бъдат консултирани преди да бъдат имунизирани срещу коронавируса, предупреди пред НоваНюз д-р Шасине Вели, алерголог в  УМБАЛ „Александровска“.

Няма никакви противопоказания за алергичните пациенти да бъдат ваксинирани, категорична бе специалистката. Според нея рискът е премерен, ако ковид ваксината се постави по правилния начин.

Д-р Вели информира, че консултацията се случва с предварително записване, след това се прави тестване, което не представлява никаква опасност за пациента.

Тя допълни, че е нужно алергологът особено подробно да разпита пациента за предишните истории на алергични прояви, за необяснени реакции. Следва нов тест и решение как да се приложи ваксината.

Като важен момент д-р Вели определи и случая, когато тези, които са получили някаква алергична реакция при поставяне на първа доза ваксина срещу COVID-19, се готвят да поставят втора доза. Това трябва да е контролиран процес, при който трябва да се избере минимално рисков момент.

"Всеки трети човек в света страда от някакъв вид алергии. Това означава, че няма как хората да не се страхуват от ваксините. Но към днешна дата, след като са приложени над 9,53 милиарда дози ваксини срещу COVID и всеки ден се прилагат по 35 млн. от тях, нещата изглеждат малко по-спокойно, за нас и за пациентите, каза д-р Шасине Вели.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com