Нова мутация на Covid-19 във Велиобритания

„В момента сме идентифицирали над 1000 случая с този вариант"

Нова мутация на Covid-19 във Велиобритания | StandartNews.com

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че в някои части на Обединеното кралство е открит нов вариант на Covid-19. Той смята, че тази мутация нараства бързо.

„В момента сме идентифицирали над 1000 случая с този вариант предимно в Южна Англия и броят се увеличава бързо.“, казва Ханкок.

На този етап специалистите отчитат, че няма причина този вариант на вируса да доведе до по-сериозно заболяване или да не реагира на ваксината.

Съобщава се за заразени с мутацията в 60 общини на страната. Според здравните власти новият вариант на COVID-19 е подобен на този, открит и в други европейски страни през последните месеци.

Алън Макнали, професор по микробна еволюционна геномика в Университета в Бирмингам, казва: „Полагат се огромни усилия за характеризиране на варианта и разбиране на появата му. Важно е да се запази спокойна и рационална перспектива за щама, тъй като това е нормална еволюция на вируса и ние очакваме нови варианти да идват и си отиват и да се появяват с течение на времето.“

Подобно на всички инфекциозни агенти, Covid-19 мутира, тъй като циркулира в човешката популация, но това често е без никакви реални последици за вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай