Нов антивирусен препарат дава уникални резултати

Съвместяват се в една молекула вещества с противовирусно и антиоксидантно действие

Нов антивирусен препарат дава уникални резултати | StandartNews.com

Съединение, комбиниращо противовирусни и антиоксидантни свойства, успяха да синтезират учени от Уралския федерален университет, съобщи РИА Новости.

Според авторите препарати, разработени на базата на новото вещество, ще могат да улеснят терапията при вирусни заболявания и да предотвратят появата на усложнения. Резултатите са публикувани в списание Analytical and Bioanalytical Chemistry.

При вирусни заболявания в организма може да настъпи оксидативен стрес, свързан с прекомерното производство на реактивни кислородни радикали на клетъчно ниво. Това провокира образуването на огнища на възпаление и различни белодробни патологии, които усложняват протичането на заболяването и дори преминават в хронични форми.

Учените от Уралския федерален университет успели да съвместят в една молекула вещества с противовирусно и антиоксидантно действие. Според тях в света в момента няма такива аналози на съединението, предава БГНЕС.

Използването на препарати с подобно двойно действие може съществено да повиши ефективността при лечение на вирусни заболявания, твърди доц. Елена Герасимова от катедрата по аналитична химия.

Учените възнамеряват да продължат лабораторните изследвания на новото семейство съединения, за да открият „лидерите” в областта на антивирусната профилактика, както и да изследват закономерностите на антиоксидантните свойства при създаването на хибридни молекули. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай