Понеделник,

Никоя болница няма да остане без СOVID отделение

От: Рачо Рачев -
149
Никоя болница няма да остане без СOVID отделение
A
A
A

„В света няма здравна система, която да е напълно готова да посрещне нещо непознато като коронавируса. Нашата не прави изключение. Важното е, че се правят разумни стъпки, които се въвеждат постепенно, а пропуските се попълват“, заяви в интервю за БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Според него един от пропуските е все още липсващото електронно направление за COVID тест.

„Няма как да има болница, която да се надява, че ще остане „зелена“ без COVID отделение, защото, щом си включен в тази система, трябва да се възползваш и от благата, и от задълженията. Ролята на Министерството на здравеопазването е да стъпи здраво и да постави условията такива, каквито трябва да бъдат. Няма значение дали си частна, държавна или общинска болница. След като си покривал критериите да имаш договор с НЗОК, е недопустимо да твърдиш, че в момента не можеш разкриеш звено, което да приема COVID болни“.

Маджаров подчерта, че БЛС прави кампания за координация между студенти медици, които искат да работят като доброволци в COVID отделенията, и лечебните заведения: „В повечето случаи в заявките виждаме необходимост за помощ извън COVID отделенията, за да се освободи ресурс, който да влезе в самото COVID отделение“.

По думите на д-р Иван Маджаров една от причините България да слезе от първите места в класациите за справяне с коронакризата към последните е, че „твърде много се успокоихме, защото при нас мина сравнително леко първата вълна през пролетта“: „Хората виждаха ситуацията, ние се опитвахме да поддържаме една умерено здравословна тревога“.

Д-р Маджаров подчерта, че прекалено голямото затягане на колана към определени сектори, ако те са готови да спазват мерките, не е необходимо, защото ще ги превърнем само тях в изкупителна жертва. „Трябва да дадем глътка въздух на тези, които правят усилия да спазват противоепидемичните мерки“.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com