Намериха заразени норки в още 5 държави

Коронавирус мутира върху животните

Намериха заразени норки в още 5 държави | StandartNews.com

Инфекция на норки с коронавирус има освен в Дания и още 5 държави. Това съобщава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ТАСС.

„Към днешна дата шест държави, а именно Дания, Холандия, Испания, Швеция, Италия и САЩ, са докладвали на Световната организация за здравето на животните (OIE) за наличието на вирус SARS-CoV-2 във норки във ферми“, се казва в публикацията. в Женева, бюлетин на СЗО.

Отбелязва се, че коронавирусът се предава главно между хората чрез близък контакт, но „има и примери за предаване между хора и животни“. Случаи на инфекция с SARS-CoV-2 са идентифицирани по време на тестове при норки, кучета, домашни котки, лъвове и тигри. Според СЗО норки „се заразяват от хора, заразени с коронавирус“. "Норките могат да служат като резервоар за SARS-CoV-2, като предават вируса помежду си и представляват риск по отношение на предаването от норки на хора. След това хората могат да предават вируса в човешката популация. Може да се случи и човешко предаване на норки." обяснено в СЗО.

Експертите на организацията изхождат от факта, че ако инфекцията се разпространи между хората и животните, „е възможна генетична модификация на вируса“. Тя може да бъде открита чрез изследване на геномната последователност. От юни 2020 г. в Дания са открити 214 случая на предаване на коронавирус на норка на хора. Нещо повече, 12 от тях, считано от 5 ноември, са се справили с „уникален сорт“ на вируса. Всички 12 случая са открити в Северна Ютландия в Дания при хора на възраст между седем и 79 години: осем от инцидентите са свързани с ферми за норки, а четирима са местни жители. Първоначалните проучвания показват, че при тези пациенти клиничната картина, тежестта на заболяването и предаването на вируса са подобни на това, как обикновено се държи SARS-CoV-2, обясниха експертите. "Въпреки това този сорт [на вируса],

В момента на специалистите не е ясно какви последици могат да имат тези мутации. Предварителните проучвания обаче предполагат, че „този специфичен, свързан с норка сорт [на вируса], открит както при норка, така и при хората, е довел до умерено намаляване на неутрализиращата чувствителност на антитела“, се казва в информационния лист на СЗО. За да се проверят тези заключения обаче, „са необходими допълнителни научни и лабораторни изследвания“. Те са необходими, за да „разберат всички потенциални последици“ за диагностиката, лечението и ваксинацията.

Наблюдавани ферми за норки

СЗО обръща внимание на факта, че фактите за зараза, открити във ферми за норки, показват, че популацията на норки играе важна роля в предаването на вируса и че е необходимо внимателно наблюдение на ситуацията, особено „около райони, където такива резервоари за животни [на вируса ] ".

Датското правителство реши в сряда да унищожи всички норки във фермите за кожи, след като откри случаи на инфекция сред животните, за да предотврати разпространението на мутиралия коронавирус. Известно е, че коронавирусът се е разпространил бързо в 1139 ферми за норки в Дания. Особено засегнати са фермите в Северна Ютландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай