Надежда: Пази ли слънцето от ковид?

Слънчевата светлина кара кожата да отделя азотен оксид

Надежда: Пази ли слънцето от ковид? | StandartNews.com

Промяната на сезона може данамали смъртните случаи от ковид, е мнението на учените.

Експертите установиха, че по-слънчевите места са имали около една трета по-малко смъртни случаи от вируса. 

Според тях излагането на слънчеви лъчи - по-специално UVA - е помогнало кожата да освободи химикал, който спира разпространението на вируса, пише Дейли мейл.

Изследователи от Единбургския университет сравняват регистрираните смъртни случаи от Covid с UV нива в 2474 окръга в САЩ между януари и април миналата година.

Те открили, че хората, живеещи в райони с най-високо ниво на излагане на UVA лъчи - което представлява 95 процента от слънчевата UV светлина - са били с по-малък риск от смърт. Шансовете да умрат от Ковид са паднали с 32 процента в окръзи с най-висок среден дневен UVA. 

Това се повтаря в Англия и Италия със същите резултати, според констатациите, публикувани в British Journal of Dermatology.

Намаляването на смъртните случаи не може да се обясни с по-високи нива на витамин D,  тъй като анализираните области са с недостатъчни нива на UVB, за да произвеждат достатъчно количество витамин в организма, е мнението на учените.

Едно от обясненията е, че слънчевата светлина кара кожата да отделя азотен оксид. Това може да намали способността на SARS-CoV-2, причината за Covid-19, да се възпроизвежда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай