Надежда - чакаме скоро лекарство срещу Ковид

Може да стане през втората половина на 2021 година

Надежда - чакаме скоро лекарство срещу Ковид | StandartNews.com

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи за „Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

По думите му се очаква през втората половина на 2021 година да бъде готов препарат за терапия срещу вируса.

Проф. Илко Гетов обясни, че на този етап в битката срещу COVID-19 е влязъл ремдесивирът, който още миналата година през юли беше разрешен за употреба.

По думите му в момента се разработват и оценяват много усилено така наречените моноклонални антитела, които под формата на самостоятелно приложение или коктейл да се прилагат на пациенти, които вече са развили симптомите на COVID-19.

Очаква се до края на годината да се появи продукт, който който ще е за перорална употреба. Наблюдават се и други, стари, известни и използвани лекарства, които сега се прилагат и за лечение на COVID-19“, добави проф. Гетов.

Проследява се докъде е стигнала работата по тях и какъв е техният потенциал. Над 150 пък са терапиите, които се разработват и следят сега от Европейската агенция по лекарства.

Това дава надежда във втората половина на 2021 да има и лекарство за лечение на COVID-19. Проф. Илко Гетов уточни, че засега акцентът са ваксините срещу вируса, защото е далеч по-ефективно да се предпазват хората, отколкото да се налага да се лекуват.

Все още не се знае кога ще бъде готов заводът за ваксини у нас, обясни още проф. Илко Гетов, но по думите му това няма да е в близките месеци. Той обясни, че няма информация какви ваксини ще се произвеждат в Разград, като допусна, че е възможно и да са ковидни

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай