Над 200 симптома ни мъчат след Ковид. Какви са те?

Зачестяват случаите на пост-COVID синдрома

Над 200 симптома ни мъчат след Ковид. Какви са те? | StandartNews.com

Зачестяват случаите на пост-COVID синдрома казват лекари. Повече от 200 симптома са наблюдавани при хората, които са били инфектирани с коронавирус.

Пост-COVID синдромът може да се прояви при хора от различни възрасти.

„Обикновено след като отмине COVID вълната, следва сърдечносъдовата вълна, защото пациентите, които привидно леко са преживели COVID, имат активизиране на такива тромбообразувания на белодробната артерия“, заяви пред bTV проф. Иво Петров, началник клиника по Кардиология в „Аджибадем Сити Клиник“ УМБАЛ.

„С еходоплер се засичат запушвания на вени. Пост-ковидният синдром може да се развият съдови, мозъчни увреждания в по-късна фаза. Да кажем след един месец млад човек развива инсулт без никаква причина освен, че е карал преди месец COVID“, обясни проф. Лъчезар Гроздински, началник клиника по Ангиология в „Аджибадем Сити Клиник“ УМБАЛ.

Пост-COVID синдромът засяга и кожата. Може да доведе до косопад, който да продължи повече от три месеца.

„Поява на петна по лицето. Може да се появи обрив с мехури по тялото. Това може да е и в рамките на инфекцията, като и между една и четири седмици след прекарване на инфекцията“, каза д-р Димитър Черкезов, специалист по кожни и венерически болести, МБАЛ "Света София".

По думите на вирусолога проф. Радостина Александрова все още не са ясни причините за пост-COVID синдрома.

„Това може да е, защото вирусът успява да се скрие в организма за един по-продължителен период от време. Според друга хипотеза имунният отговор от първичната инфекция всъщност да продължи да действа след отшумяването й“, отбеляза проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Според вирусолога проф. Александрова дори лекото боледуване от вируса може да доведе до симптоми, които да продължат седмици след това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай