Мутафчийски се показа. Какво предупреди за ваксинирането?

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно

Мутафчийски се показа. Какво предупреди за ваксинирането? | StandartNews.com

Повече от 90% от пациентите с ковид във Военномедицинска академия (ВМА) са неваксинирани, отчете в интервю за БНТ Венцислав Мутафчийски, който миналата година оглавяваше щаба за борба с коронавируса.

По думите на генерала, който е и началник на ВМА, все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, но това става когато състоянието му се влоши.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания. „Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, предупреди Мутафчийски

Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу ковид са безопасни, коментира още шефът на ВМА. Отбеляза, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, прогнозира проф. Венцислав Мутафчийски.

Според него въпреки правата на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, съобщи Мутафчийски.

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите се означават, че щамът е по-лош.

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение подават информация към спешната помощ за заетостта на леглата на всеки три часа.

За да разкрием две ковид клиники, трябва да закрием три други, допълни Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Венцислав Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Всички Актуални новини от България и Света

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай