Мръсни ръце - 90 процента коронавирус

COVID-19 е неклетъчна форма на живот, която се разпространява единствено в живи клетки.

Мръсни ръце - 90 процента коронавирус | StandartNews.com

"COVID-19 е неклетъчна форма на живот, която се разпространява единствено в живи клетки. Главен виновник в 85-90 % са замърсените ръце.

За 24 часа около 90 пъти докосваме неволно с ръце устата, носа или очите си, а те са входна врата за проникване на вируса", твърди проф. д-р Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "Хигиена" на Медицинския университет

Ето защо е толкова важно да си мием ръцете, при това без да пестим сапуна. Течен или твърд, сапунът е важно оръжие в борбата с коронавируса. В него има мазнини, наречени амфифилии, които като структура наподобяват тези в обвивката на вируса.

Срещайки амфифилиите, мазнините в обвивката на вируса ги приемат за себеподобни и ги пропускат, вътре налягането се повишава и вирусът се пръска, обясни проф. Воденичаров пред БНР.

Проф. Воденичаров съветва, ако използваме предпазни маски за лице за многократна употреба, от вътрешната страна да направим импровизиран джоб от марля и поставим в него памук, който да изхвърляме след всяка употреба, а след това да изперем маската и да я изгладим на пара. Това ще повиши ефективността ѝ с около 20%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай