Мор и ужас в Европа, мерките стават по-строги

Броят на починалите от COVID-19 се е увеличил с 40% в сравнение с миналата седмица

Мор и ужас в Европа, мерките стават по-строги | StandartNews.com

Броят на починалите от COVID-19 на дневна база в Европа се е увеличили с 40% в сравнение с миналата седмица, съобщи СЗО пред Би Би Си. Франция, Испания, Великобритания, Нидерландия и Русия имат най-много новозаразени за денонощие.

Броят на смъртните случаи в Австрия надхвърли хиляда. Правителството във Франция обсъжда по-строги мерки, включително разширяване на вечерния час, който е в сила в Париж и големите градове.

Тази вечер се очаква телевизионно обръщение на френския президент Макрон, което се тълкува като знак за предстоящи нови ограничения. Според френски медии не е изключено общонационално затваряне в по-мек вариант от полунощ в четвъртък.

Източник на Ройтерс говори за забрана за напускане на домовете в някои райони през почивните дни, затваряне на магазини, които не са от първа необходимост и по-ранен вечерен час.

Италия регистрира 221 жертви за денонощие. Протести срещу новите ограничителни мерки прераснаха в сблъсъци с полицията в Торино и Милано. До безредици с участието на крайната десница се стигна и в Рим. Общественият гняв е насочен срещу затварянето в 18 часа на ресторанти, барове, фитнес- зали и кина.

Междувременно италианското правителство одобри пакет от мерки в подкрепа на бизнеса на обща стойност 5,4 милиарда евро. Той включва грантове, данъчни облекчения и допълнителни средства по схемите за временно освобождаване от работа.

Чешкото правителство ще поиска от парламента да удължи разширените му пълномощия до 3 декември. От днес в страната е в сила вечерен час от 21 часа до 5 сутринта. Повечето магазини затварят в 20 часа, а в неделя ще работят само бензиностанции и аптеки. Чешката полиция контролира носенето на маски. Повечето нарушители се разминават само със забележка, но глобата е равностойността на 366 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай