Младите подценяват К-19, мнозина са интубирани

Пациенти не сме връщали, има създадена организация, каза още проф. Асен Балтов

Младите подценяват К-19, мнозина са интубирани | StandartNews.com

Младите подценяват коронавируса, мислят си, че могет да го карат на крак и търсят лекарска помощ едва, когато вече е много късно. Тъжната истина с болка разкри директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Много от тях за съжаление са на интубация в „Пирогов”, каза той в интервю за бТВ. И призова младите хора в добро физическо здраве да не неглижират симптоми като лека температура, болки в гърлото и суха кашлица.  

Пациенти не сме връщали, има създадена организация, каза още проф. Асен Балтов. Според него фургоните, поставени пред много болници в страната намаляват натиска върху здравните заведения. Те са за хората с по-леки симптоми. Когато Спешна помощ води пациент с линейка, той директно влиза в „Пирогов”, а не се нарежда на опашката пред фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката болният се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

Проф. Балтов даде пример, че в неделя през фургона пред „Пирогов” са преминали 220 души.

С увеличаването на броя на заразените от коронавирус се е увеличил и броят на загиналите. Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта. Според проф. Балтов трябва да има отделения за лечение на Ковид-19 в специализираните болници - онкоболните с ковид трябва да се лекуват в ковидотделения в онкоболница. Когато се спазват мерките за безопасност, максимално се ограничава заразата. Медиците са заразяват във външна среда, а не в Ковид-отделенията. В "Пирогов" от 450 души само 7 са заразени.

"Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й, каза проф. Балтов и призова хората да ги носят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай