Министър Ангелов: Короната повтаря

Той бе лаконичен за състоянието на Чорбанов

Министър Ангелов: Короната повтаря | StandartNews.com

Имаме вече хора, които боледуват повторно. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Неделята по Нова телевизия.

Единственият начин да се предпазим остава - маска, дистанция, дезинфекция. Науката още няма отговор защо това се случва. В медицината и в живота всичко е възможно, каза той на въпроса дали само хората, които по принцип не изграждат имунитет, се разболяват повторно.

За тежкото заболяване на професор Чорбанов, Ангелов потвърди, че е в болница, но отказа да даде повече информация за състоянието му. Надявам се да се оправи, каза министърът.

Ангелов се ядосва на всяко политизиране на пандемията. Каква е тази политика в тежката здравна обстановка, за каква конспирация става въпрос, попита той.  Държавните мъже са тези, които могат да отстояват мерките и да ги защитават, за да пазят здравето на хората, казва той.

Обясни, че думата локдаун е взаимствана от българските журналисти от чужбина, тъй като у нас няма вечерен час.

Той отказа да се анжажира с прогноза дали мерките ще са само 10 дни, но призова хората да отидат да гласуват, защото изборите ще са безопасни.

Хората са уплашени, не знам откъде е този страх. Всичко което зависи от нас е направено. Осигурили сме ваксини за две Българии. Кога ще дойдат, не зависи от нас, каза Ангелов.

Надявам се през април да има достатъчно ваксини, част от тези, които договори Борисов. Нямаме обаче гаранции засега, имаме само надежда, каза министърът.

Той заяви, че не е ясно кога ще заработи завода за ваксини у нас. Причината е, че има Инкубатор Хера, който обединява в Европа всички прозводствени мощности. Когато България подаде заявка за участие в този инкубатор, след като бъдем одобрени, ще се подпише договор с производител, после ще чакаме одобрение от европейския регулатор и чак тогава можем да говорим за българско производство.

Трябва да изчакаме и другите държави да са готови, отново не зависи от нас, призна още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай