Петък,

Меркел частично затвори Германия

От: Редактор -
108
Меркел частично затвори Германия
A
A
A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел потвърди, че от 2 ноември ще бъде наложена частична блокада за четири седмици, информира "Ройтерс".

Новите ограничителни мерки са договорени след видеоконферентен разговор между Меркел и лидерите на 16-те провинции.

Рестрикциите ще се прилагат в цялата страна и ще бъдат преразгледани след две седмици.

"Това са тежки мерки", каза тя пред журналисти.

Меркел предупреди, че броят на приетите пациенти в интензивните отделения се е удвоил през последните десет дни и че здравната система ще бъде задръстена, ако епидемията продължи да се разпространява с такова темпо.

"Трябва да действаме сега, трябва да действаме сега, за да избегнем извънредно положение в националното здравеопазване", подчерта тя и предупреди, че ситуацията е много сериозна.

Новите правила ще позволят на магазините да останат отворени при условие, че има само един клиент на 10 квадратни метра достъпно пространство.

Затварят се ресторантите, баровете, театрите, кината, басейните и фитнесите до 30 ноември. Концертите се отменят.

Ще бъде поискано от хората да избягват несъществени пътувания. Пренощуването в хотели ще бъде позволено само при важни бизнес пътувания.

ДПА се е сдобила с документ с позицията на правителството, от който става ясно, че Меркел иска да ограничи събиранията до не повече от две домакинства и не повече от 10 души. Тя също настоява за затваряне на ресторантите, баровете, хотелите и други бизнеси, докато училищата и най-важните магазини остават отворени.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com