Събота,

Математици искат локдаун: Децата не може да се връщат в клас

От: Агенция Стандарт -
3076
Математици искат локдаун: Децата не може да се връщат в клас
A
A
A

„При тези рекордни бройки на заболели и смъртни случаи не може да се връщат децата сега, те могат да учат, но при определени условия, трябва да има тестване на учениците“.

Това заяви Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет, който е категорично против връщането на децата в училище сега.

„При ситуация, в която трябва да се търси от родителите съгласие за тестване дори два пъти седмично, когато имате не 200 на 100 000, а 700 на 100 000 заболеваемост, ефективно число е 1,3 – тоест 10 души заразяват 13, имате 500 деца на ден заразени, някои от тях се нуждаят от болница, включително и на кислород, имате пълни Covid отделения, и нямате такова в Пирогов, повече от неразумно е да се връщат в училище", каза Томов по БНР.

Вече има 21 починали деца. В Националната кардиологична болница се лекуваха рекорден брой деца със сърдечни проблеми, продължи той.

При Делта вариантът 4 на сто по-често се заразяват децата, като в България заразяването започва първо от децата и две седмици отива при възрастните. Като бабите и дядовците са по-ваксинирани и това е добре, добави Томов.

"Вместо родителите да мислят как да ваксинират децата си, за да се възстанови присъственото образование, те мислят за конспиративните теории“, алармира той.

За пример Томов даде примерите във Великобритания, където има нечувана заболеваемост: „Там са 3000 на 100 хиляди. Там започна от училища без всякакви мерки, в които има чудовищна заболеваемост – там има 6000 на 100 000“, поясни още Лъчезар Томов.

„Не просто съм скептичен, това не трябва да бъде допуснато, г-н Томов изложи всички аргументи. Вместо да се наложи локдаун, да се въведат още мерки, ние си говорим  как да разхлабваме...“, коментира темата и Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи.

„Зелени сертификати и тестове – това са мерки, които са превенция. Те трябваше да се случат много по-рано. Сега е нужно затягане на мерките, още повече, че ситуацията тепърва ще се усложнява. Тестове и ваксини могат да се прилагат при спадане на заболеваемост, това няма как да се случи следваща седмица.

Всичко е проблематично – родители не искат тестване, учители не искат ваксиниране… Трябва локдаун в момента. Да не говорим, че и ваксинация сега накуп е рискова, както и струпването на много хора наедно място за тестовете", заяви още Велков.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com