Математик категоричен за локдаун: Късно е за друго

Каквито и мерки да се въведат, ефектът им ще бъде почувстван едва след 10-15 дена, заяви Огнян Кунчев

Математик категоричен за локдаун: Късно е за друго | StandartNews.com

„Каквито и мерки да се въведат срещу разпространението на коронавируса, техния ефект ще бъде почувстван едва след 10-15 дена и тогава ще видим какъв е резултатът. Дотогава броят на случаите ще продължава да расте. Това е страшно коварно за всеки, който взима решения“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в ефира на bTV.

Според учения в сегашната ситуация трябва да бъде въведен пълен локдаун, защото не счита, че има друга работеща мярка и „да се радваме, че ще има резултат след 10-15 дена, защото това ще даде възможност на „остатъците от здравната система да се разгърнат“.

„Представяте ли си какво ще стане, ако не бъде наложен достатъчно ограничителен локдаун? В момента средно имаме около 4000 случая на ден – това е върхът на айсберга. Реално трябва да умножим този брой по пет, защото при нас не се правят достатъчно тестове. Това прави около 15-20 000 души още. Тези хора нямат симптоми, ходят наляво и надясно, заразяват други. Това е всеки ден. Умножете да речем 15 000 по 10 дена – това са 150 000 души, които ходят и разнасят заразата“, коментира Кунчев.

Математикът даде пример с мерките въведени на 25 октомври миналата година, когато бяха затворени нощни заведения, клубове и на 10 ноември вече имаме спад в новорегистрираните случаи. „Това не беше достатъчно, тогава училищата и детските градини бяха спрени и те тръгнаха стремглаво надолу“, каза Кунчев.

По думите му сега е късно за имунизация. Необходими са около 20 дена, за да се формира имунитет след инжекция с препарата на „Янсен“ и да се имунизират по 50 000 души на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай