Математик каза кога идва Омикрон

Лъчезар Томов препоръча поставянето на трета доза от ваксината

Математик каза кога идва Омикрон | StandartNews.com

Най-късно до празниците Омкрон ще бъде и в България. Ако това се случи до месец февруари, той ще стане доминиращ у нас. Това прогнозира в ефира на „Твоят ден” математикът Лъчезар Томов. По думите му най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора, без изграден имунитет срещу вируса.

„Клетъчният имунитет се повлиява много добре след три поставени дози. Съветът ми към властите да разрешат по-скорошно поставяне на поредна доза, а не след шест месеца от предходната. Не може да очакваме Омикрон да бъде по-лек от досегашните щамове, този вариант има над 30 мутации. В Африка отне един месец след появата му да стане доминиращ. Заради разпределението на населението в нашата страна обаче, можем по-лесно да се справим с Омикрон и да го контролираме”, обясни математикът.

Лъчезар Томов беше категоричен, че не може да се говори за край на вълната от COVID, като вероятно ни очаква и пета поредна такава.

„Връщането на учениците в клас отключи покачване на заразените. До Коледа данните ще се повишават, макар че това няма да се усети веднага”, допълни той.

Анестезиолог д-р Иван Колчаков коментира, че все още се намираме на платото, но болниците са достатъчно натоварени.

„Имаме 90 легла за COVID, 10 от тях за в интензивно отделение. Най-тежките случаи нямаляха като брой. Има редукция на общия брой заразени и хоспитализирани, но няма място за отпускане. Починалите за денонощие все още са над 100. Медицинските специалисти са изключително натоварени”, каза още д-р Колчаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай