Математик: Индийският щам е на границите ни

14 месеца седях в окопа, а в гърба ми се стреляше, казва проф. Николай Витанов

Математик: Индийският щам е на границите ни | StandartNews.com

Третата вълна отмина, то се вижда, почти на 500 нови случая на ден сме. Това означава, че излизаме от зоната на турбулентността и влизаме м зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми, обяви пред БНТ проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

По думите му прогнозите сега са добри и за разлика от миналата година благоприятният сценарий не е бил дестабилизиран по празниците.

"Защо трябва обаче да внимаваме? Първо, Не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект и да казваме - сега с високите температури грипчето ще си замине, защото виждате какво става в Индия. И там температурите са високи. Второ, индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре, спокойствието ни ще свърши, защото все още щитът ни е около 40%. Значи все още 60 на сто от хората са податливи", настоя той.

"Никога не съм мислел, че в щаба ще изкарам 14 месеца, в тях аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше. Имаше някои колеги, които се опитваха да изместят Витанов. Прогнозите ми обаче бяха достатъчно точни. Точно тия, които ми стреляха в гърба, сега ме обвиняват, че съм национален предател да изоставям щаба и че съм вдигал високо летвата. Отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас, никога не съм се борил за слава, журналистите знаят как се взема интервю от мен, че не е много лесно, не съм искал да правя политическа кариера, ако съм искал, и аз щях да бъда депутат. Предлагаха ми. И сега да ми предпожат, пак няма да се съглася, рано ми е да влизам в политиката, тя е мръсна работа, не е за мен", настоя още проф. Витанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай