Ловят коронавируса с гарантиран 10-минутен тест

Изследването е на носа и носоглътката и е технологичен пробив на американска компания

Ловят коронавируса с гарантиран 10-минутен тест | StandartNews.com

Съвсем нов и бърз тест, който отчита коронавирус за 10 минути ще се появи и у нас, съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантаржиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Изследването е на носа и носоглътката и е технологичен пробив на американска компания. Тези тестове ще могат да се използват в училища и болници и в България.

В последните седмици сме една от малкото държави, в които има сериозно намаляване на случаите на коронавирус, каза още проф. Кантарджиев.

При нас смъртността е висока, но това е типично за период на затихване на епидемията, обясни той. Освен това България има висока обща смъртност в Европа и няма как тази от коронавирус да е най-ниска.

"Трябва да се сложат ваксини против грип. Моля по-разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите - който иска да се предпазва е хубаво да носи маска. Пеенето е най-рисково за заразяване, говоренето на висок глас - също. Ако сте с маска, три пъти по-малък е шансът да се заразите, а ако болният е с маска - има само 5% шанс вие да се заразите. Когато има много случаи, всеки има познат, който е болен и преосмислил собственото си поведение ", каза още професорът.

Той припомни, че всяка година през февруари СЗО предлага щамовете, които се предполага, че ще са в епидемия. "С такава ваксина е по-малко вероятно да се усложнят. Тази година има нови щамове H1A1, вторият е H3. Единият е щам за група Б. В момента една от фирмите вече е внесла, който иска да търси в аптеките, другата фирма каза, че до средата на септември ще има ваксина", обясни проф. Кантарджиев. И даде пример, че в САЩ и бебета над 6 месеца ги ваксинират за грип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай