Локдаун за 5 милиона души в Италия

Само в Южен Тирол започват да намаляват ограниченията

Локдаун за 5 милиона души в Италия | StandartNews.com

Докато от понеделник в Италия пет милиона души отново ще бъдат в локдаун, малката северна алпийска област Южен Тирол ще започне да смекчава бавно ограниченията, предаде ДПА. На 15 март детските градини и началните училища в региона ще бъдат отворени. Фризьорските и козметичните салони също ще заработят. Една седмица по-късно в Южен Тирол ще получат право да отворят и магазините, които не продават стоки от първа необходимост.

За великденските празници, от 3 до 5 април, обаче мерките пак ще бъдат временно затегнати. Целта на регионалните власти в Южен Тирол е областта да бъде обявена за "жълта зона" след Великден, за да може да баровете и ресторантите да отворят.

От понеделник областите Лацио, Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия-Романя обаче ще станат "червени зони". Това означава, че училищата, детските градини и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще затворят, ресторантите ще имат право да правят само доставки за вкъщи, а движението вътре в тези региони ще бъде ограничено.

Броят на новите случаи на коронавирус в Италия не спира да нараства през последните седмици, отбелязва ДПА. Вчера властите съобщиха за над 26 000 новозаразени за едно денонощие, приблизително колкото и вчера. Смъртните случаи са 317 при 380 в петък, предаде Ройтерс. Близо 102 хиляди човека са починали след заразяване с коронавируса в страната. Италия е на второ място в черната статистика в Европа след Великобритания и седма в света. Регистрираните случаи на коронавирус в Италия са над 3,2 милиона. Страната е на седмо място в света и по този показател. Италианските здравни власти са си поставили за цел да ваксинират най-малко 80 процента от населението до септември чрез ускоряване на кампанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай