Понеделник,

Лекари са за наказанията за бягство от карантина

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
154
Лекари са за наказанията за бягство от карантина
A
A
A

Още преди коронавирусът да дойде у нас, държавата се подготвяше за това. "Ние си вършим работата, въпросът е, че специално за общопрактикуващите лекари все още няма подсигурени абсолютно никакви защитни облекла. Нямаме маски, нямаме ръкавици, нямаме дезинфектанти. Няма откъде да ги купим", каза пред БНТ общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова.

Тя разказа, че в момента си е купила 50 маски, по 2.50 лева едната. Преди това подобна кутия е струвала 5 лева. Купила е 10 защитни престилки за 50 лв.

"Тук очакваме държавата да влезе в своята роля и да подсигури на хората, които е поставила на първа линия възможност да работят с необходимите предпазни средства. Ние трябва да бъдем снабдени сега и веднага, не след седем дена", каза още тя.

Тя поздрави колегите й от кризисния щаб, които а поискали въвеждането на строги мерки. От страните, които преди нас преминаха през кризата, се знае, че увеличението е в геометрична прогресия и въвеждането на карантината е от огромно значение.

Д-р Николова беше категорична, че за тези, които не спазват карантина, трябва да има наказание.

"Не може някой да поставя на риск своето здраве - това е негов проблем, но когато ти вредиш на обществото, трябва да си понесеш санкциите", каза д-р Гергана Николова:

Има струпване на хора пред лекарските кабинети. Хората са уплашени, обясни лекарката. 90% от хората нямат предпазни средства на устата, а седят сред хора с хронични заболявания, които са дошли за животоспасяващи лекарства.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички