Лекар с 10 неоспорими аргумента за ваксината

Ваксината е единственият ефективен начин да спрем това зло, каза д-р Весела Томова

Лекар с 10 неоспорими аргумента за ваксината | StandartNews.com

10 неоспорими аргумента защо трябва да се ваксинираме срещу коронавирус даде лекарка от ковид-отделението в Плевен. Д-р Весела Томова разказа как се е променила нагласата й към коронавируса. В началото дори не го приемала насериозно, но с течение на времето осъзнала колко страшно е всичко. Затова публикува във фейсбук доказателства в полза на имунизацията. Не ги забравяйте!

Ето какво написа д-р Весела Томова във Фейсбук:

ЕВОЛЮЦИЯ НА ВЪЗГЛЕДИТЕ МИ ЗА COVID-19

(март-декември 2020 г.):

1. Това е някакъв нов вид грип... Свински, птичи... сега и прилепски. Ще мине и ще замине...

2. Това не е обикновен грип!... По-често дава тежки усложнения и отнема животи. Но все пак е респираторна инфекция... Маската, дистанцията и миенето на ръце са достатъчна бариера, която може да го спре.

3. Това определено не е просто респираторна инфекция! Засяга всичко: мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, панкреас... Тежка ендотелна дисфункция, невровегетативна дисфункция, микро- и макротромбози, метаболитни нарушения...

4. Болестта е опасна най-вече за рисковите контингенти: възрастни и с хронични заболявания... При младите и здравите протича по-леко.

5. Има тежко поразени от всички възрасти, с изключение на най-малките... Никой не е застрахован! Разболяват се колеги, които спазват правилата! С двустранни пневмонии, кислород-зависими... Цели семейства! Страшно е!..

6. Протича фатално и при по-млади, преморбидно здрави... Не подбира!

7. Ако се приложи рано специфична антивирусна и биологична терапия, в комплект с антибиотици, кортикостероид, антикоагулант и пр., изходът е добър...

8. Дори да се приложи цялата терапия от предходната точка, някои хора не могат да бъдат спасени...

9. Болестта не приключва с овладяването на инфекцията... При немалка част от хората, преживели острия период (дори и с нетежки симптоми!), умората, безсилието, недостигът на въздух, главоболието, миалгията/артралгията, нестабилният пулс и кръвно налягане продължават седмици и месеци... Неясно докога.

10. “На изхода на COVID-19-отделенията няма атеисти и няма антиваксъри...”

Д-р Весела Томова, д.м.

P.S. За онези, които не ме познават добре: лекар съм, специалист по вътрешни болести и кардиология, с над 30-годишна медицинска практика. На 1 ноември 2020 г. поех терапевтичното ръководство на COVID-19-отделението в УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен и в екип с колегите от Реанимация, начело с проф. Цветанова, го правех денонощно и непрекъснато в продължение на 50 дни.

Спасихме много хора… Най-възрастният пациент беше жена на 91 г., най-младият – момиченце на 8. Изведохме до успешно изписване редица тежки случаи. Но и загубихме безценни хора…

Пандемията ни отне роднини, колеги, приятели… Това коренно промени възгледите ми за тази болест! Вчера се имунизирах.

Вярвам, че ваксината е единственият ефективен начин да спрем това зло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай