Лекар предупреди за есенен пик на коронавируса

Но дори тогава не трябва да се крием, предупреди лекарят

Лекар предупреди за есенен пик на коронавируса | StandartNews.com

Съвсем основателни са опасенията, че нов бум на коронавируса ще дойде есента. Но дори тогава не трябва да се крием, предупреди в интервю за Нова телевизия доц. Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Той припомни, че е  имало мнения, че новият коронавирус ще намалее през лятото. "Но не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това пък може да ни доведе до извода, че този вирус ще поддържа постоянни нива. Проблемът е как ще различим хората с новия коронавирус от сезонния грип", обясни д-р Киров.

Киров настоя, че не може вечно да се пазим, но призова всички да са внимателни и да носят маски там, където е нужно. А тези, които имат симптоми, да предприемат мерки.

Ще бъде важно и интересно да се отделят данните за коронавируса за хората, които по принуда правят тест заради почивката в Гърция. Според него въпреки нарастващия брой заразени не трябва да говорим за пик на заболеваемостта.

Д-р Киров смята, че има нормален ход на епидемията и не бива да се сравняваме ситуацията в различните държави. Той дори смята, че водещите държави "най-много се излагат" по отношение на COVID-19.

"Нека да погледнем Съединените щати. 3 милиона и повече са заразените. Само че на този фон те още спорят дали да въведат носенето на маски", даде за пример специалистът.

"Това, което се прави у нас, бих казал, е доста разумно. За 3 месеца се скрихме от вируса, постепенно се отпуснаха мерките и сега режимът е почти свободен, но въпреки това няма бум, нито пик, въпреки че имаме нарастване на случаите", коментира пред Нова телевизия д-р Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай