Лекар: PCR хваща ковид на третия ден след появата на симптоми

Все още личните лекари нямат достъп и дори да искат, не могат да изписват безплатните лекарства за КОВИД, каза д-р Георги Миндов

Лекар: PCR хваща ковид на третия ден след появата на симптоми | StandartNews.com

Около третия ден PCR тестовете излизат положителни, ако пациентите не загубят обоняние и вкус и не развият по-сериозни симптоми. Първоначално и PCR-ите, и антигенните тестове на хора с грипоподобни симптоми са отрицателни. Това заяви д-р Георги Миндов, председател на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари. Леко намаляха децата, след като ги спряха от училище, добави лекарят.

Все още личните лекари нямат достъп и дори да искат, не могат да изписват безплатните лекарства за КОВИД, каза още д-р Миндов пред bTV. Той определи въпросните лекарства като „поддържащи” и посочи, че те се дават в момент, в който пациентът се влошава и стои въпросът дали ще трябва да влиза в болница или все пак ще успее да се справи извънболнично. По думите на д-р Миндов, предстои среща с НЗОК за уточняване на нещата. Трябва да се види колко са неусвоените пари по бюджет – около 240 млн. лева по първоначални данни и да се изработи методика при кого да отидат, поясни д-р Миндов защо има спорове с НЗОК и толкова призиви за оставка на проф. Салчев, управителят на касата. Идеята е справедливо да бъдат разпределени тези средства на база извършен труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай