Лекар: Ковид удря тялото там, където има проблем

Ужасната жега в Индия засилва заразяването с двойния мутант

Лекар: Ковид удря тялото там, където има проблем | StandartNews.com

Светът отново регистрира нарастване на честотата на COVID-19. Катастрофата се случва в Индия: за седмица има повече от два милиона заразени, учените говорят за мощен нов индийски щам - "двоен мутант". Заедно с други щамове, това кара специалистите да се замислят дали ваксинацията ще бъде ефективна и ако не, колко вероятно е да има нова разрушителна вълна на COVID-19. 

Lenta.ru попита Анчу Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология към Университета Джордж Мейсън (САЩ), главен изследовател на Центъра за медицински генетични изследвания на Руската академия на науките , за случващото се с коронавируса днес .

- Какво ще кажете за мутациите сега? Китайската версия, която първоначално беше в Ухан, вече се измени?

- Вирусът днес има много лица и много ръце. Имаме британска версия, която се оказа не толкова страшна. В сравнение с други, той просто се разпространява по-бързо. Има бразилска версия, която не е напълно характеризирана, но изглежда грозна; Южноафрикански щам, което е свързано с повишен риск от повторна инфекция. Има и куп "домашно отгледани" щамове - калифорнийски, сибирски и други. Но тези щамове са повече или по-малко патогенни, не е напълно ясно.

Доколко тези щамове могат да избегнат вече съществуващите ваксини, също не е напълно изяснено. Просто защото за нормалното охарактеризиране на всеки нов щам е необходимо участието както на сертифицирани лаборатории, способни да работят с дивата „корона“, а не със специално разработен псевдовирус и разработчици на ваксини.

Необходимо е да се оцени до каква степен пробите от кръвна плазма на ваксинираните са в състояние да неутрализират всеки от вирусните варианти. В този случай е желателно да се оцени цялата линия от естествени вируси в една и съща проба от стотици серуми. Няма много лаборатории по света, където биха могли да се извършват подобни изследвания.

Вече е ясно, че ефектът от ваксините срещу най-новите щамове ще бъде намален, макар и не до нула.

"Прозорецът" на имунитета също ще бъде намален при тези, които са имали стандартния вариант на SARS-CoV-2. Ако сега това е средно за шест месеца, тогава имунитетът ще застане пред нови щамове, да речем, три до четири месеца. Цифрите тук не са точни.

- Днес учените наричат ​​индийския щам най-опасен, защото той е „двоен мутант“. Какво означава?

- Двойната мутация може да се случи по два начина. Първият е, че единият просто се формира по ред, след това другият. Това е стандартната версия и е доста бавна. Но има и бърз начин, когато два вируса влязат в една и съща клетка, обменят РНК помежду си - съответно получаваме хибридна версия с две мутации наведнъж.

Преди това е доказана геномна рекомбинация на ниво РНК в коронавируси, различни от SARS-CoV-2. Но в епруветка. В такива случаи винаги остава въпросът дали това може да се случи в популацията.

Първото споменаване на хибридната рекомбинационна коронавирусна инфекция беше направено в началото на февруари на виртуална научна конференция, организирана от Нюйоркската академия на науките. "Силно мутирал хибрид" на коронавируса е идентифициран от д-р Бети Корбер, изследовател в Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико. Нейната работа обаче не е публикувана, което означава, че все още не е прегледана от научната общност.

По време на процеса на секвениране на вируса в лабораторията, д-р Корбер забеляза, че вирусът има два генетични "подписа" от два различни варианта наведнъж, и съобщи за това със загриженост. Всъщност изглежда, че е случаят с рекомбинацията на два щама на вируса в един усилен. Рекомбинацията позволява на два вируса бързо да смесват генетичния материал, кодиран в тяхната РНК. Съществуват теории, които предполагат, че новият коронавирус, причиняващ COVID-19, е можел да е резултат от  комбинация от два или повече съществуващи вируса - макар и по-хетерогенни от родовите щамове на варианта, идентифициран от Korber.

Индийският "двоен мутант" е описан за първи път през октомври 2020 г. В него няма  две мутации, а пет или шест, докато две са особено порочни. През октомври нямаше доказателства, че този щам ще нахлуе в Индия, така че никой не беше много притеснен и карантината в страната беше отменена. Но през април Индийският консорциум за геномика SARS-CoV-2 (INSACOG) съобщи, че в най-тежко засегнатото състояние на Махаращра се наблюдава значително увеличение на дела на пробите с мутации E484Q и L452R в сравнение с декември 2020 г.

Това означава, че мутантът определено е по-заразен от по-стандартните му аналози.

Досега обаче никой от учените не е категорично казал, че този щам е рекомбинантен, въпреки че вече има много косвени, но убедителни доказателства в полза на хипотезата за бързото развитие на коронавирусите.

- На практика какво означава това за човечеството?

- Ако се случи рекомбинация, тогава полимутантните щамове, способни да неутрализират действието на ваксиналните антитела, ще възникнат бързо и непредсказуемо. Тоест ще има пряка пропорция: интензивността на огнището във всяка конкретна област ще зависи от постоянството, с което асимптоматичните и безсимптомни граждани ще ходят без маски и ще събират допълнителен вирусен товар.

- Виновен ли е злият "двоен мутант" за третата вълна от епидемията в Индия?

- Има цял комплекс от причини. Лятото идва в Индия, ужасна жега. Освен че климатиците в къщата не са всички, но не всички болници са оборудвани с тях. Градовете са каменни джунгли, не може да се диша в жегата. През лятото оксигенацията, тоест насищането на тялото с кислород, пада поради топлината. И ако всичко това е плюс вирус, ефектът се засилва. В болниците има недостиг на кислород, тоест този вид подкрепа е недостъпен за много пациенти. Ваксините в Индия не са достатъчни.

Но все пак трябва да вземете предвид, че населението на страната е 1,4 милиарда. Когато виждаме ужасни снимки на трупове, изгаряни по улиците, на двама души, лежащи на едно легло в болници, трябва да разберем, че всички тези ужаси са съсредоточени в Мумбай и неговите предградия. Това е индустриалният център на страната, където хората живеят претъпкани. Това не се случва в цялата страна. По отношение на броя на случаите на глава от населението Индия все още изостава от САЩ.

- Може ли да стигне до други страни?

- Няма съмнение, че ще стигне до там. Между другото, в Индия властите обявиха пълна победа над пандемията през зимата и вдигнаха карантината. Сега - стотици хиляди нови случаи всеки ден

- Има ли връзка между лечението на различни щамове коронавирус? Например, някои лекарства по-добре спират бразилската мутация, други британската ...

- Не, изобщо няма връзка, защото на практика няма лекарства, които да прекъсват взаимодействието на S-протеина на коронавируса и ACE2 рецептора, който влачи вируса в човешката клетка. Единственото лекарство, което може да повлияе на процесите на улавяне на вируса от клетките, е арбидолът. В научно отношение това лекарство не е толкова лошо, просто е слабо. Разбира се, можете да го приемете, няма съмнение за безопасността, но това ще бъде само малък помощник, като удавник, който грабва сламка. За в бъдеще се нуждаем от лекарства, които действат за вируса, който вече е в клетката, тъй като основната вирусна машина е податлива на мутации доста малко. Тези лекарства ще действат независимо от това кой вариант на S-протеина е внесъл вируса в клетката.

- Тоест, нищо ново оздравително не се е появило през годината?

- Появиха се няколко високотехнологични лечения, които наистина помагат. Това е коктейл от антитела, който се използва за лечение на Доналд Тръмп . С новите щамове на коронавирус антителата, разбира се, работят по-зле. Но този проблем може да бъде решен чрез наливане на още. Лекарството обаче е интравенозно, тоест ползва се само за хоспитализирани и е много по-ефективно, когато болестта едва започва да се развива в организма. Но по това време пациентът все още е у дома и скъпият коктейл от антитела не стига до него.

"Allocetra" се появи в Израел - това е метод за лечение. Кръвните клетки се вземат от пациента, в епруветка те причиняват началния етап на апоптоза, т.е. клетъчна смърт. Но клетките не умират напълно, те се поддържат живи. Когато пациентът развие цитокинова буря, апоптотичните клетки се връщат интравенозно. Имунната система на пациента ги атакува. Представете си глутница гладни вълци, които тичат след вас. И тогава те пускат заешко месо върху тях от хеликоптера. Вълците веднага сменят посоката, ядат и лягат. Цитокиновата буря отшумява от само себе си.

Русия също така обяви патент за лекарството Mir-19. Но описанието му е много неясно. Най-вероятно става дума за смес от микро-РНК, способни да свързват коронавирусна РНК в горните дихателни пътища с надежда за долните. Такива микро-РНК трябва да бъдат синтезирани от нулата, в огромни количества и след това тествани. Такива лекарства е малко вероятно да бъдат достъпни за широко приложение. Все още няма вълшебно хапче.

- Какъв вид симптоматика развива пациентът според щамовете?

- Това зависи единствено от характеристиките на човешкото тяло. Един и същи вирус ще причини увреждане на стомашно-чревния тракт на един човек и неврологични проблеми на друг. Ако червата на човек не работят добре, няма нормална антивирусна защита, има малко имуноглобулини тип А, тогава SARS-Cov-2 може да се размножава в стомашно-чревния тракт.

В същото време имаме много хора, които имат проблем с кръвно-мозъчната бариера. И това се случва по-често, отколкото си мислите. Да кажем, че някой прави слънчеви бани на плажа, прегрял на слънце и има главоболие - това е леко нарушение на бариерата. И по това време той хвана covid. Обикновено вирусът не би проникнал в мозъка, но в този случай има голяма вероятност. Тоест, всички симптоми и прояви на заболяването зависят от човека и от обстоятелствата, при които е настъпила инфекцията.

Най-важното нещо, което разбрахме от април 2020 г. е, че covid не е белодробно заболяване. Всички човешки системи могат да бъдат повредени - мозък, сърце, кръвоносни съдове, бели дробове и т.н. Какво ще пострада най-много зависи от общия ресурс на организма и от неговите индивидуални характеристики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай