Четвъртък,

Лекар: България заприлича на Швейцария!

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
4956
Лекар: България заприлича на Швейцария!
A
A
A

В момента сме в предизборна кампания от година и това до голяма степен разми границата между наука и популизъм, констатира в интервю за бТВ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. 

5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване за малка държава като нашата, коментира лекарят.

По думите му Швейцария се е намирала в подобна ситуация миналата есен. „Швейцарската здравна система е изключително добре подготвена, с много интензивни легла. Успя да поеме до ръба на възможностите си, но дори и тя започва да се претоварва. Ние лекарите от лабораториите получихме съобщение, че е ако се налага, трябва да помагаме в клиниките. Но урокът беше научен – ваксинацията напредна много активно чрез разяснителна кампания“, каза лекарят.

По време на разяснителната кампания не е била скривана истината от хората, не е имало и залитане в стил: „всички ще измрем“.

Обикновения човек, който няма достъп до експертна информация, остава разкъсан между поляризация на ниво експерти и на ниво политици, коментира още д-р Аспарух Илиев.

Според него след предстоящите избори ще се наложи у нас да има селективно затваряне на бизнеси и изискване от определени професионални групи да се ваксинират.

Той даде пример с университета в Берн, където след предупреждение през август от началото на учебната година от преподавателите се изисква да са ваксинирани, за да контактуват със студенти.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com