Кунчев: Това е третият коронавирус

В началото сме на епидемията, вълната, която можем да очакваме, би следвало да е с продължителност два до три месеца

Кунчев: Това е третият коронавирус | StandartNews.com

Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството, каза на извънреден брифинг на оперативния щаб за коронавируса д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Пред медиите застанаха д-р Кунчев, вицепремиерът Томислав Дончев, шефът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски, вътрешният министър Младен Маринов и д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болници.

Ние сме в началото на епидемията, вълната, която можем да очакваме би следвало да е с продължителност два до три месеца, твърди главният здравен инспектор. "Имаме няколко модела на поведение и виждаме различен резултат от мерките. В Италия, Китай, Виетнам успяха доста успешно да ограничат разпространението. Медицинските мерки са ясни, опитваме да подготвим системата, да има вентилатори, но по-голямата част от мерките са в ръцете на отделния човек", посочи Кунчев.

Според д-р Кунчев пикът на епидемията ще зависи от взетите мерки. Според него този подем би трябвало да се забави с мерките за извънредно положение.

Опитът на другите държави показва - всичко е в наши ръце, посочва той.

Запитан за случая на заразени деца проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че няма данни за смъртност при децата, а у нас те дори нямат клинична изява на болестта.

Имаме намерението, доколкото позволят ресурсите на държавата, да помогнем на тези, които са в нужда. Но не и да излагаме на риск фискалната стабилност на държавата, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Бих препоръчал всеки да ограничи пътуванията си. Пътуванията в рисковите държави така или иначе ще бъдат ограничени принудително, каза Томислав Дончев.

Поне за две седмици трябва да бъдат затворени всякакви питейни и увеселителни заведения, посочи Томислав Дончев. Вицепремиерът посочи, че  "в зависимост от ситуацията ще затягаме или ще либерализираме някои от мерките". Това, че е въведено извънредно положение, не означава, че се случва нещо извънредно, въпросът е да се развържат ръцете на държавните институции да си свършат работата, каза още Томислав Дончев.

"Безспорен факт е, че голяма част от българските граждани не спазват дисциплината и карантинните мерки, които се очакват от тях", продължи вицепремиерът.

Ще се спират социални плащания на тези, които нарушават карантината, каза още Дончев.

"Карантината може да се въвежда както за определени лица, така и за определени зони. Крайно необходимо е да се наложи и санкция за карантинните мероприятия", заяви министърът на вътрешните работи в отговор на въпрос за махалите, където не се спазват предписаните мерки.

Д-р Ангел Кунчев добави, че е разговаряно с лекарите, работещи в ромските квартали и са разработени указания.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай