Четвъртък,

Кунчев с предупреждение, кои ковид мерки остават

От: Рачо Рачев -
858
Кунчев с предупреждение, кои ковид мерки остават
A
A
A

Има ковид мерки, които продължават да действат, като граничния контрол, който е по друга наредба, редица мерки, свързани с организацията на работа в болничните отделения, допълнителните средства за работа на първа линия, предупреди в интервю за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За граничния контрол той обясни, че се премахва разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига човекът да притежава сертификат - за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Ако нещата вървят добре, следващата стъпка ще бъде да премахнем и това изискване, допълни доц. Кунчев.

Ковид отделенията ще продължат да съществуват в големите болници. Макар че темпът на спад и там продължава, все пак има хора, които се нуждаят от лечение, поясни държавният здравен инспектор.

Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на пандемията. Не са равнозначни, категоричен е той.

И самите специалисти в тази област са достатъчно уморени и желаят да се върнат към нормалния живот - важното е да го направим интелигентно и безрисково, каза доц. Кунчев.

Не са много оптимистични нещата в Европа - има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. Така че - внимателно с разпускането. Мисля, че това, което беше предприето сега обстановката го позволява, защото 4 страни в Европа сега сме с най-ниска заболеваемост.

Според доц. Кунчев, големият проблем е, че сме с най-малко ваксинирани. Малко над 2 милиона имунизирани, милион и половина преболедували. Сложете още половин милион скрита заболеваемост - стават 4. Все пак ние сме 6,5 -7 милиона. Така че, непрекъснато трябва да имаме едно наум. Да знаем, че при каквото и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане така. Затова и не се отказваме от кампанията за ваксинация. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено. Усилията трябва да продължат. Вървим по максимата - по-добре късно, отколкото никога, допълни доц. Кунчев.

Има разлика между това какво казват експертите и какви са политическите решения - това е очевидно. Понякога ние сме ограничавали и предлагали на политиците да не са толкова крайни - когато уплахата беше много висока и обратното - за да не пречим на икономиката и туризма, защото ние виждаме, че пречим, допълни доц. Кунчев.

На въпроса кой носи отговорност - дали той като експерт или здравния министър, доц. Кунчев отговори: Не е въпросът в отговорността, а да предлагаме мерки, които са научно обосновани, балансирани. Ние живеем в тази страна и знаем какви са настроенията. Това, че ние казваме 3-4 неща, които са силно препоръчителни - това са най-леките мерки. Нито пречат на икономиката, нито пречат на нашия живот.

Най-голямата грешка в статистиката и епидемиологията е да вземеш един интервал от времето и на тази база да правиш заключения. Това, че в момента сме с добра заболеваемост, нищо не значи. Ако видите окончателния дотук брой - над 36 000 починали, 94,5% от тях са неимунизирани. Каква по-очевидна статистика за ролята на ваксинацията, допълни доц. Кунчев.

По думите му, вирусът става по-малко опасен, но пък по-лесно се разпространява. Засега няма ваксина, която да е съобразена с най-новите варианти на вируса, допълни доц. Кунчев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com