Кунчев: Приключваме с COVID-19 за тази година

Но дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни

Кунчев: Приключваме с COVID-19 за тази година | StandartNews.com

Епидемията от COVID-19 приключва за този сезон и година. Но дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за БГНЕС. 

По думите му силно препоръчително ще остане носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция.

„Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища“, заяви доц. Кунчев и даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни отново скочи до 89-90 новозаразени. Доц. Кунчев е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

„Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване. За този сезон поне, надявам се и за тази година, епидемията от COVID-19 приключва, намаляват случаите у нас

Важно е да го правим внимателно, да го правим без крайности, така че да нямаме връщане назад дори и като отделни епидемични взривове“, твърди той и посочи, че спазването на дистанция, високата лична хигиена и дистанцията ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести и подчерта, че покрай пандемията се наблюдава сериозен спад на други заразни заболявания.

„Според мен това се дължи не толкова като някаква уникалност на самите мерки, ние не сме откривали топлата вода. По-скоро има два фактора, които за мен бяха ключови. Първото беше ранното им прилагане, което основно имаше ефект и второто беше пълният ангажимент на държавата на всички нива“, посочи главният здравен инспектор.

По отношение на това дали ще има втора вълна на епидемията у нас или не, доц. Кунчев посочи, че по тази тема има твърдения на водещи учени и в двете крайности.

„Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнение и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна.

Аз съм умерен оптимист. И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери“

На въпрос защо броят на аутопсиите у нас са малко, той отговори, че още в самото начало на пандемията от експертния съвет по патоанатомия са излезли със становище, че с оглед на намаляване на рисковете, не е необходимо да се прави при ясна диагноза.

По отношение на появата на ваксина срещу коронавируса, главният здравен инспектор е скептичен и убеден, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безопасна, но и добави, че ако няма ръст на новозаразените може и да няма нужда от такава.

От думите му стана ясно, че ако все пак такава ваксина се появи, то той няма да настоява тя да бъде задължителна за всички хора.

Доц. Ангел Кунчев коментира още, че няма как да се хвърли вината върху определена група от хора за разпространението на заразата в България.

„При над 100 случая в рамките на три последователни дни ще се въведат всички строги мерки, но в една по-ниска степен, ако задържим случаите на 30-40 и това не е еднократно, а в рамките на седмица ще е показател, че сме изпуснали положението и ще трябва да въведем някакви мерки“, уточни Кунчев и поясни, че у нас е имало само един голям пик и той е бил около Великден, когато бяха регистрирани 90 нови случаи за денонощие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай