Кунчев: Мерки като в Европа, или все повече смърт

България е на трето място по починали с ковид в Европа

Кунчев: Мерки като в Европа, или все повече смърт | StandartNews.com

Изборът, който трябва да направим, е да вземем мерки като в Европа или ще имаме все повече заразени и все повече загубени животи. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг  относно разпространението на коронавирус у нас. Участие ще вземат министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева, както и болнични директори.

Припомняме, че ситуацията в страната остава притеснителна. Само за изминалото денонощие са регистрирани нови 3938 случая. 39,6% от тестваните са дали положителен резултат за COVID-19. Починалите от коронавирус за денонощието са 117. 

Страната ни е на трето място в Европа по смъртност и на второ на Балканите. 

На база 14 дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14 дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС и на 2 на Балканския полуостров.При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решения -важни решения.„Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива кавквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.

За София броя на болните е най-голям, 990 са новозаразените за последните 24 часа, 238 от хоспитализираните са на интензивно лечение, това е и показателя, който следим, защото е важно да няма болни останали без грижи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Всеки ден, откриваме допълнителни Ковид центрове към ДКЦ-тата,  1600 души са преминали  през тях, а 453 са положителни или 29% от тестваните, обясни още Фандъкова. Днес започва работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските клиники"

Ръста на хоспитализираните за последните 24 часа, се е повишил. Мерките се спазват все по-добре, има дни без нито един глобен, каза още Фандъкова. „Предстои заседание на щаба, моята позиция е, че мерките не бива да се разхлабват за София, каза още Фандъкова.

Очаквайте подробности

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай