Кошмарът на антиваксърите се сбъдва. Как ще борим вече COVID-19?

Смъртността е у нас е много висока, нещата при нас са трагични, казва проф. Илко Гетов

Кошмарът на антиваксърите се сбъдва. Как ще борим вече COVID-19? | StandartNews.com

Ще има еднократно, ежегодно имунизиране срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина, обяви пред бТВ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства - ЕМА.

"Смъртността е у нас е много висока и това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични“, каза Гетов по повод данните за починалите в страната от COVID-19.

Той даде сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344. Той посочи и разликите във ваксинирането – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

„ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията“, каза Гетов.

Хапчето за COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа. „Терапията трябва да се започне още при първите симптоми. За 3 дни клиничните проучвания показват, че то намалява смъртността 10 пъти“, допълни Гетов.

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН – антиретровирусно лечение, което на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта.

Според Гетов е възможно да видим хапчето на „Пфайзер“ у нас още след март месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай