Кошмарът е нигерийският щам. Ето защо

При него антителата след преболедуване и след ваксиниране са с най-малък имунитет срещу него

Кошмарът е нигерийският щам. Ето защо | StandartNews.com

Британският, южноафриканският или нигерийският вариант на коронавируса е предизвиква най-голяма тревога? Отговор на този въпрос даде доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"От всички циркулиращи варианти на К-19 нигерийският е най-притеснителен, защото антителата след преболедуване и след ваксиниране, са с най-малък имунитет срещу него", обясни Гломб в интервю за Нова тв. И даде пример: "Ако примерно за обикновен К-19 ви трябват 10 антитела, за да се запазите здрави, то за нигерийския ви трябват 70."

Според нея само за 6 седмици ваксините могат да се ъпдейтнат за новия нигерийски щам, но трябва време, за да се види колко бързо ще бъде стимулирано с нея производството на антитела.

"Все още мисля, че нямаме южноафрикански щам у нас. Пътуванията са относително ограничени все пак, но е въпрос на време да влязат всички варианти", смята доцентката.

По думите й британският щам наистина се е наложил у нас. "75% от новозаразените от преди даже 2 седмици са с новия британски щам. Очаквам и повече случаи", добави Гломб.

На въпрос дали дистанцията от метър и половина е достатъчна да се предпазим от британския щам, вирусоложката обясни, че това е стандартно изискване.

"Дистанцията е като скафандър, който ги пази. Все пак винаги има възможност вирусът да пробие защитата", призна тя.

По думите й не повече от 1000 са данните за реинфектирани. Според нея обаче при повторното заболяване пациентът не изкарва тежко вируса.

Всеки има глава на раменете си и може да прецени дали отиването на ресторант му е жизнено необходимо. Разбирам носталгията към стария начин на живот, но ситуацията сега е такава, обобщи Гломб.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай