Четвъртък,

Колко ще трае имунитетът срещу коронавируса

От: Рачо Рачев -
115
Колко ще трае имунитетът срещу коронавируса
A
A
A

Имунните клетки, които помагат на организма да се защитава от коронавируса, намаляват бавно и те остават дълго време в тялото на човека, преболедувал инфекцията. Това твърди група учени в своя научна разработка, съобщава RT.

Изследването, обхванало 185 пациенти с коронавирус, е показало, че 8 месеца след прекарването на заразата повечето от тях са имали достатъчно имунни клетки, за да продължават да са защитени от вируса.

Предполага се и че при определен тип коронавирус имунните клетки на хората, които са го преболедували, могат да издържат до 17 години след оздравяването.

"Тази памет може да спомогне за това в продължение на дълги години мнозинството от хората да не се заразяват тежко, така че да не е необходима хоспитализация", посочва един от ръководителите на изследването - вирусологът Шейн Кроти от Калифорнийския институт по имунология.

Научната разработка следва пътеката, белязана от редица скорошни изследвания за "паметта" на клетките, които са прихванали и преборили коронавируса. Така например имунолози от Университета във Вашингтон обявиха, че този вид клетки остават в тялото най-малко 3 месеца след болестта. Друго изследване сочи, че оздравелите от COVID-19 са изградили силни имунни клетки дори в случаите, когато не е било възможно да се открият антитела.

През последните месеци се появи и тезата, че поради намаляването на броя на антителата имунитетът срещу коронавируса може да изчезва след едва няколко месеца. Поддръжниците на това мнение обаче напомнят и че антителата далеч не са единственият елемент на имунната система. Освен тях съществува и явление, наречено "стерилизиращ имунитет", което се проявява, когато самите клетки запазват паметта за вируса и това позволява по-ефикасно да се избягват болести, отколкото при наличието на антитела.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички