Колко ще трае имунитетът срещу коронавируса

Новините са добри за преболедувалите коронавируса

Колко ще трае имунитетът срещу коронавируса | StandartNews.com

Имунните клетки, които помагат на организма да се защитава от коронавируса, намаляват бавно и те остават дълго време в тялото на човека, преболедувал инфекцията. Това твърди група учени в своя научна разработка, съобщава RT.

Изследването, обхванало 185 пациенти с коронавирус, е показало, че 8 месеца след прекарването на заразата повечето от тях са имали достатъчно имунни клетки, за да продължават да са защитени от вируса.

Предполага се и че при определен тип коронавирус имунните клетки на хората, които са го преболедували, могат да издържат до 17 години след оздравяването.

"Тази памет може да спомогне за това в продължение на дълги години мнозинството от хората да не се заразяват тежко, така че да не е необходима хоспитализация", посочва един от ръководителите на изследването - вирусологът Шейн Кроти от Калифорнийския институт по имунология.

Научната разработка следва пътеката, белязана от редица скорошни изследвания за "паметта" на клетките, които са прихванали и преборили коронавируса. Така например имунолози от Университета във Вашингтон обявиха, че този вид клетки остават в тялото най-малко 3 месеца след болестта. Друго изследване сочи, че оздравелите от COVID-19 са изградили силни имунни клетки дори в случаите, когато не е било възможно да се открият антитела.

През последните месеци се появи и тезата, че поради намаляването на броя на антителата имунитетът срещу коронавируса може да изчезва след едва няколко месеца. Поддръжниците на това мнение обаче напомнят и че антителата далеч не са единственият елемент на имунната система. Освен тях съществува и явление, наречено "стерилизиращ имунитет", което се проявява, когато самите клетки запазват паметта за вируса и това позволява по-ефикасно да се избягват болести, отколкото при наличието на антитела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай