Петък,

Колко опасен е сега ковид? Версиите на Кантарджиев и Симидчиев

От: Иван Ангелов, кадри Нова ТВ и бТВ -
2235
Колко опасен е сега ковид? Версиите на Кантарджиев и Симидчиев
A
A
A

Близо сме до плато на ковид вълната, особено в София, обяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява. Всяка лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата.  До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас", поясни Кантарджиев.

По думите на професора драстични мерки не се очакват. „Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той.

Според него в градския транспорт е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора. 

Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят", каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

Има основание за намаляване на карантината и изолацията при Ковид-19, тъй като периодът, в който сме най-заразни при новите варианти на „Омикрон“ е между 2 и 4 дни, разкри пред бТВ пулмологът  д-р Александър Симидчиев.

По думите му е добре изолацията да се контролира с тестове. Д-р Симидчиев уточни, че изолацията е след като човек има симптоми, а карантината е, когато е контактен.

Пулмологът добави, че трябва да се работи с локални ковид мерки, защото обстановката е динамична.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com