Кога започва масова ваксинация у нас?

Политиката не е моето поле, каза ген. Мутафчийски

Кога започва масова ваксинация у нас? | StandartNews.com

Масовата ваксинация срещу Ковид-19 ще започне в най-добрия случай в края на април, стана ясно от думите на началника на Националния оперативен щаб ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски пред Българската национална телевизия.  До този момент нито той, нито здравният министър се наемаха да коментират конкретни срокове за имунизиране на по-широк кръг от хора.  

Ген.Мутафчийски уточни, че по план до април ще се ваксинират около 100 хил.души, но това са от приоритетните групи - лекари, учители, фармацевти, полицаи и пенсионери. При масовата ваксинация ще се включат активно личните лекари, а те ще могат да работят с "Астра Зенека", която не иска специфично съхраняване. България е поръчала 4,5 млн.дози от тази ваксина.

"На този етап се справихме много добре с пандемията, повече от 60% се сви заболяваемостта. Бързото спиране на разпространението на заразата се дължи на факта, че бяха затворени училищата. Това не се случи в другите страни и затова ние се справяме много по-добре от други страни, които обявиха, че няма да затворят учебните дейност. Дори в Германия не можа да се избегне разпространението, защото въпреки маските в час учениците и събирането им имат голямо значение за разпространение на коронавируса", каза ген. Мутафчийски.

По думите му решението за възстановяване на учебната дейност за малките ученици било тежко решение и имало огромен натиск върху правителството за това. Ако обаче се вдигнел броят на болнните, отново щяло да има ограничения.

"За пълно затваряне у нас не се говори, но се отчита ползата от частичното затваряне – ресторанти, нощни клубове и училища. В моловете има една събираемост на хора, която е доста по-голяма от останалите магазини", обясни още проф.Мутафчийски.

"След пандемията се виждам само като лекар, в никакъв случай в политиката, защото това не е моето поле“, категоричен бе още проф.Мутафчийски, който усилено е спряган за кандидат-президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай