Сряда,

Кога ще разхлабят мерките срещу ковид

От: Стандарт -
157
Кога ще разхлабят мерките срещу ковид
A
A
A

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че още следващата седмица ще обявят дали мерките срещу COVID-19 у нас ще бъдат облекчени.

„Още следващата седмица, както обещахме, когато имаме резултатите от една пълна работна седмица и видим каква е ситуацията в света, ще обявим дали мерките ще бъдат облекчени. В момента има една дисоциация. На фона на много добрите резултати в България, виждаме едно много значително повишаване на заболяемостта в някои страни. Това ни кара да бъдем нащрек и да сме много внимателни при вземането на решения“, заяви той пред БНР.

„По отношение на граничния контрол при вече развила се пандемия и вече засегнала всички страни е грешка да се дава голяма тежест на граничния контрол. Надзор трябва да има и всички влизащи трябва да бъдат поставяни под карантина или да се изисква отрицателен резултат, както го правим, но да прекъснем изобщо движението на хора би било грешка“, добави Кунчев.

„Щамът циркулира още от края на септември най-малко. Десетки случаи има вече в Нидерландия, Белгия, Франция, Дания, Гърция. Няма как да не бъде внесен, рано или късно, щамът, но ние имаме предимството докато дойде в България да имаме малко повече информация, каквато вече получаваме. Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ показват, че са ефективни и за този вариант. Това дава сигурност, че с разширяване на имунизацията ще преодолеем тези заплахи“, допълни доц. Кунчев.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com