Ключова новина за мозъка след К-19

Той е доста пощаден от директно засягане

Ключова новина за мозъка след К-19 | StandartNews.com

Мозъкът е доста пощаден от директно засягане от коронавирус. Той е отделен от кръвта, защото има още една бариера и голяма част от това, което е в кръвта, не постъпва в мозъка. Това каза неврологът академик Лъчезар Трайков в ефира на bTV.

Мозъкът се храни само с кислород и глюкоза, падне ли сатурацията, мозъкът няма с какво да компенсира. В белия дроб е по-малко кислородът - започва забавяне на умствената дейност, става дума за възрастни хора над 65 години. По-тежко могат да прекарат COVID-19 и по-млади с наднормено тегло, обясни още неврологът и добави да не изпадаме в паника.

"Процентът на директно потвърждение да се инфектира мозъкът е не повече от 12% или 7 души. Макар и да не е голяма извадката, трябва да се обърне внимание, че често неврологичните симптоми на коронавируса са свързани с инфекция на друго.

Относно психичните разстройства и тревожността Трайков коментира, че болката в главата, което е един от най-честите симптоми на новия вирус, всъщност е свързана с температурата.

А при по-тревожните хора се наблюдават и болки в главата заради психологически преживявания, безсънието също води до мигрени, обясни специалистът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай