Неделя,

Китай засекрети изследванията за COVID-19

От: стандарт -
Китай засекрети изследванията за COVID-19
A
A
A

 

Всяко изследване, свързано с коронавируса в Китай, е в графата „ държавна тайна“. Специално назначена от правителството комисия следи зорко дали преди публикация на изследването то е одобрено от властта. Това твърди в свое разследнане Associated Press.

Според агенцията Пекин излива стотици хиляди долара в учени, които да изследват вируса при пълна секретност.

Още от 24 февруари Китай е въвела нова цензура за одобряване на публикациите в съответствие с "важните указания" на китайския президент Си Цзинпин. Служителите били инструктирани да не споделят никакви данни, проби или друга информация, свързана с коронавируса с трети страни, пише AP.

"Днес пещерите, които учените по-рано изследваха, са внимателно наблюдавани от властите", пише още агенцията. Това са местообитанията на прилепите, за които се смята, че са носителите на вируса.

Журналистите отбелязват също, че агенти на Държавната сигурност на Китайската народна република през цялото време на разследването за следели журналистите от АР и са им забранили да доближават пещерата.

Китайските власти строго охраняват и изоставената мина, откъдето се смята, че е тръгнал най-близкият генетичен родственик на COVID-19, открит през 2012.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички