Китай засекрети изследванията за COVID-19

Данни могат да се публикуват само след разрешение от властта

Китай засекрети изследванията за COVID-19 | StandartNews.com

 

Всяко изследване, свързано с коронавируса в Китай, е в графата „ държавна тайна“. Специално назначена от правителството комисия следи зорко дали преди публикация на изследването то е одобрено от властта. Това твърди в свое разследнане Associated Press.

Според агенцията Пекин излива стотици хиляди долара в учени, които да изследват вируса при пълна секретност.

Още от 24 февруари Китай е въвела нова цензура за одобряване на публикациите в съответствие с "важните указания" на китайския президент Си Цзинпин. Служителите били инструктирани да не споделят никакви данни, проби или друга информация, свързана с коронавируса с трети страни, пише AP.

"Днес пещерите, които учените по-рано изследваха, са внимателно наблюдавани от властите", пише още агенцията. Това са местообитанията на прилепите, за които се смята, че са носителите на вируса.

Журналистите отбелязват също, че агенти на Държавната сигурност на Китайската народна република през цялото време на разследването за следели журналистите от АР и са им забранили да доближават пещерата.

Китайските власти строго охраняват и изоставената мина, откъдето се смята, че е тръгнал най-близкият генетичен родственик на COVID-19, открит през 2012.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай