Кина и ресторанти във Франция остават затворени

Музеите също няма да работят до края на месеца

Кина и ресторанти във Франция остават затворени | StandartNews.com

Френският премиер Жан Кастекс, каза, че ресторантите, кината и музеите ще останат затворени най-рано до края на януари, а ски курортите може и да не отворят преди февруарската ваканция заради битката срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Режимът на затваряне се удължава най-рано до 20 януари, каза премиерът, и добави, че не може да изключи и още по-голямо затягане на ограниченията, тъй като болниците остават подложени на силен натиск. Едно от всеки две интензивни легла в страната са заети от пациенти с Ковид-19, поради което всички нежизнеспасяващи медицински процедури се отлагат, за да бъдат облекчени болниците. "Изобщо не може да става дума да сваляме гарда", каза Кастекс на пресконференция. Според него ресторантите ще останат затворени най-рано до средата на февруари.

Коронавирусът до момента е отнел живота на 65 000 души във Франция и по този тъжен показател тя е на седмо място в света. Здравният министър Оливие Веран каза, че правителството внимателно следи новите британски и южноафрикански варианти на вируса. До момента във Франция са регистрирани 19 случая на британския вариант, каза той, включително две особено обезпокоителни огнища в района на Париж и на областта Бретан. Кастекс каза също, че границата на Франция с Великобритания ще остане затворена до второ нареждане на френските власти заради опасността от разпространение на британския щам на вируса. 

Той подчерта, че Франция до момента успява да държи темповете на разпространение на вируса на по-ниско равнище от съседните страни. Той особено отбеляза неблагоприятната епидемична ситуация във Великобритания заради новия вариант на вируса, разпространил се там. Франция се надява да ваксинира най-малко 1 млн. души до края на февруари, посочи премиерът, и добави, че за последните пет дни са били инжектирани 45 000 французи. Той призна, че френската ваксинационна програма върви по-бавно, отколкото в други страни.

Веран каза, че френският лекарствен регулатор е одобрил удължаването на периода между двете дози на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" от три на шест седмици. По думите му ваксината е безопасна, а страничните ефекти са рядкост. Франция е поръчала общо 200 милиона дози от различни ваксини, за да имунизира 67- милионното си население. Социологически проучвания показват, че 6 от 10 французи не възнамеряват да се ваксинират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай