Масови хайки в дискотеките. Танци, но с дистанция

Причината са многото заразени с коронавирус

Масови хайки в дискотеките. Танци, но с дистанция | StandartNews.com

Масови проверки на заведения и дискотеки започват от понеделник започват от понеделник  заради заради високия брой заразени в областта. Лекарите не спират да припомнят основните мерки срещу коронавируса - маски, дистанция и дезинфекция.

Един от градовете с проверки ще е Благоевград. „Младите хора малко или много трябва да започнат да ги спазват, поради това, че знаете, че Благоевград е студентски град, с няколко университети и колежи”, казва пред NOVA д-р Христо Атанасов от ЦСМП – Благоевград.

Лекарите са категорични - в дискотеките COVID-19 се предава бързо, лесно и неусетно. „Там наистина близостта е по-голяма, интензивното дишане при танци също спомага да се инхалират повече вируси, съответно да се инфектира човек и някой да се разболее”, коментира д-р Петър Георгиев, управител на Болница за белодробни болести.
„Може да се направи някаква дистанция, всеки има собствено самосъзнание и може да ограничи по някакъв начин контактите си”, посочва д-р Христо Атанасов.

Мерките в дискотеките се спазват от сервитьори и бармани, често фиктивно, само заради протокола. „Като цяло маската пречи, доста е неудобна. Направо имам чувството, че ушите ми щръкнаха от това нещо - Барманите носят, сервитьорите носят, обаче танцуващите не носят”, коментира студентка.
От утре - понеделник, по заповед на кмета на Благоевград започват масови проверки в заведенията за спазване на противоепидемиологичните мерки. С надеждата това да намали броя на заразените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай