Четвъртък,

Кацаров се закани да затегне още мерките

От: Агенция Стандарт -
142
Кацаров се закани да затегне още мерките
A
A
A

Нямам абсолютно никакво колебание да предложа по-строги мерки, ако ситуацията продължи да се влошава, за да защитя не само живота и здравето на хората, но и нашите лекари, сестри, санитари. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю за "Фокус" за новите противоепидемични мерки. Според него най-общо казано мерките са такива, каквито са ни необходими на нас в момента.

"Има европейски страни, където и в момента има по-строги мерки. Например въобще не се допуска влизане на закрито обществено място, по какъвто и да е повод, без сертификат. В държави като Франция например имаше не просто забрана заведения да работят след 22.00 ч, а да се излиза на улицата след 22.00 ч.", коментира министър Кацаров.

"Нашите мерки, които предлагаме да влязат в сила от другата седмица, не са с такава тежест и строгост. Считаме, че те на този етап са достатъчни", допълни още той. 

"В случая мерките, които налагаме, засягат някои бизнеси повече от други. То е, защото по-големите ограничения, са за събития и мероприятия, които са с развлекателен характер", каза още министърът.

По думите му някои от тези места са с много силен потенциал за разпространение на вируса.

"Затова акцентът на ограниченията, ако може да се изведе такъв, е в тази посока. Това, което е развлечение за един, за друг е работа, препитание и изхранване на прехраната. На практика изпращаме в Министерство на икономиката и в Министерство на финансите всичките становища, предложения, които получихме, тъй като ние поискахме такива от работодателски, съсловни, браншови организации, включително за компенсации. Тези министерства имат готовност за това след стартирането на мерките да се сключат съответните договори по програмите и хората, които са засегнати от това, които изкарват прехраната си в дейности, които се засягат от заповедта, да бъдат компенсирани и обезщетени", допълни още министърът на здравеопазването.  

"Един лекар не може да бъде антиваксър, а и самият аз съм ваксиниран и съм застъпник на това хората да се ваксинират", каза той  за определянето му като антиваксър от страна на ГЕРБ. Той обърна внимание, че партиите са в предизборна кампания.

"Аз съм отрицание с това, че изготвихме план, с това, че организирахме процеса на ваксинация и спряхме тези унизителни пътувания на лични лекари, беше се стигнало до бой и прочее. С тези промени, които направихме в организацията на противоепидемичната борба аз и екипът ми се явяваме отрицание на всичко, което ГЕРБ е направил, на хаоса, който ГЕРБ е предизвикал. Това очевидно ги дразни. Това не им харесва. Насочват политическите си и партийните си инструменти в предизборната кампания срещу мен", каза д-р Стойчо Кацаров.

Служебният министър на здравеопазването заяви, че хората не трябва да забравят една стара максима, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.

"За разлика от хората от ГЕРБ, които са в предизборна ситуация, аз не съм в такава ситуация. Не се кандидатирам за нищо. На мен не ми се налага да лъжа, когото и да било. На тях им се налага с предизборни цели. Тези неща, които казват, трябва да се приемат с резерви, защото в предизборната ситуация се използват такива методи", каза още министърът на здравеопазването.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com