Четвъртък,

Кацаров: Планът за ваксини бе сбъркан, 20 000 починаха

От: Стандарт -
713
Кацаров: Планът за ваксини бе сбъркан, 20 000 починаха
A
A
A

Ваксинационният план беше сбъркан през декември, защото не беше даден приоритет на най-рисковата група – възрастните хора, и това доведе до смъртта на над 20 000 души.

Това каза в интервю за предаването „Неделя“ 150 по БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Поправихме тази грешка. Първата работа, която свършихме, беше да поправим тази грешка. Да дадем приоритет на ваксинацията на възрастните хора и да включим общопрактикуващите лекари във ваксинационния процес. Организацията на ваксинацията в момента е на много високо ниво, но това, че хората не желаят да се ваксинират, не зависи от нас. Не сме в ситуация на вълна на разпространение, но броят на ваксинациите е малък и броят на хората, които се ваксинират, особено възрастните хора, продължава да е незадоволителен“, отчете той.

Според Стойчо Кацаров не е имало и добра разяснителна кампания за ползите и вредите от ваксините и това допълнително усложнява процеса.

„Половината работа е свършена. Създадена е добра организация. Личните лекари са включени в процеса. Ваксините им се доставят. Не се бият на опашки и не пътуват 100 километра, за да вземат 1-2 флакона. Създадени са и мобилни групи, които ваксинират неподвижни хора по домовете. Другата част от процеса е да се проведе информационна кампания, за да може хората да направят в действителност информиран избор, а не избор по слухове. Това можем да направим ние. Останалото зависи от хората“, посочи той.

Здравният министър увери, че не съществува риск ваксините да излязат от срок на годност и обясни, че дарението, което България направи за Северна Македония, е по-скоро приятелски жест за подобряване на двустранните ни отношения.„Имаме възможност. Можем да си го позволим, не само на Македония. Обсъждаме възможност за даряване на ваксини и на други страни от Западните Балкани, които са извън ЕС, и на практика нямат достъп до такива ваксини. Интересът в тези страни е много голям. Само нашите сънародници нямат голям интерес“, добави д-р Кацаров.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com