Кацаров каза кога затяга мерките

Парите за компенсации свършили

Кацаров каза кога затяга мерките | StandartNews.com

Данните в страната към момента не изискват налагането на каквито и да било допълнителни ограничения. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за Нова тв

Той коментира, че влизането на страната ни в оранжевата зона през следващите дни е неизбежно, но затягане на мерките ще бъдат направено тогава.

"За разлика от преди, сега има ясно разписан план и може да се види кога могат да бъдат наложени мерки”, каза още Кацаров.

Той коментира вчерашните думи на шефа на РЗИ София д-р Данчо Пенчев, който обяви, че София вече е в червената зона и започва затягане на мерките. Няколко часа по-късно здравното министерство му се скара публично, обяви, че е направил грешка и заяви, че столицата не е в червената зона.

Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме заложили критерият да е на база 14 дневна заболеваемост, обясни Кацаров възникналото разногласие.

Кацаров бе категоричен, че има предвидени средства за изплащане на компенсации при ново затваряне. Но, предупреди, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета няма да има средства дори и за лекарства.

„Планът ни предвижда компенсации. Но, ако не се предприеме актуализация на бюджета правителството не може да изплати компенсации, на който и да е. За август вероятно парите няма да стигнат и за медиците на първа линия. Средствата са изчерпани. Резервите и в другите министерства също са изчерпани", уточни той.

Кацаров коментира и предстоящия протест на собствениците на заведения.

„Не искам никого да затварям или ограничавам. При липсата на средства единственото оръжие, с което разполагаме са ваксините. Имаме достатъчно количество, има създадена достатъчно добра организация, така че всеки да има достъп“, коментира Стойчо Кацаров

Министърът съобщи още, че до края на седмицата ще бъде предложен пакет за диагностика лечение на ковид болни в амбулаторни условия.

"Така ще се намали натискът от хоспитализацията на всички пациенти - ще платим  лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и ще платим на лекарите, които осъществяват амбулаторното лечение", заяви Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай