Кацаров каза кога падат сертификатите

Мерките не принуждават хората да се ваксинират, твърди минстърът

Кацаров каза кога падат сертификатите | StandartNews.com

Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса, реши Министерският съвет.

Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната ни. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз.

"Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед", каза здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от bTV.

Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата ремдесивир.

Първите доставки се очакват до края на този месец.

„Надяваме се прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число за намаляване на смъртността“, каза Стойчо Кацаров.

По отношение на мерките той уточни, че те засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

„Чух интерпретации как ще се влиза в църквите или в администрацията. Тези дейности, сгради, мероприятия не са засегнати от мерките“, поясни здравният министър.

"Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона", заяви Кацаров.

Той заяви още, че това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса.

Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, както и за такива, които са си направили антигенен или PCR тест през последните съответно 48 и 72 ч.

Относно това, че преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат, Кацаров уточни, че това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Тогава със заповед на предишния министър той е приравнен на PCR теста.

По думите на Кацаров недоволството към мерките е предимно от политическите партии и за него е разбираемо, защото са в предизборна кампания.

„Каквото и да предприема, аз ще бъда атакуван от тях с цел да спечелят допълнителни гласове“, каза той.

„Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, които регистрираме през последните няколко дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече пациенти. Призивът ми към всички е да се вземем в ръце, нека да спазваме тези мерки, които са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне, така че да се справим със заплахата, която е надвиснала“, призова здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай