Кантарджиев: Връщащите се от морето ще разпространят заразата

Хората да не чакат нова ваксина, а да се имунизират с наличните, препоръча професорът

Кантарджиев: Връщащите се от морето ще разпространят заразата | StandartNews.com

Най-много са заразените в Бургас - 166 на 100 000 на 14-дневна база. 14 вече са областите в оранжево.

Министерството не прави нищо да се ваксинират хората. Когато затваряхме, нямаше ваксини, нямаше кислород в болниците. За съжаление, това, което се напарви, не се оценява. И сега чакаме една "много добре управлявана" криза с ковида. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Според него 1000-та случая, които имаме днес, ще се удвоят до края на месеца.

Обикновено има някои индикатори за надигане на пандемична вълна. Един от тях е засягането на по-млади групи. Сега доминиращ е индийският Делта вариант. Това показва надигането на вълната. За съжаление някои не са ваксинирани - заради продължаващите противоречиви изказвания от страна на министерството, посочи Кантарджиев.

Според него не е вярно, че 45% от българите са се срещали с вируса, както е казал един партньор на здравното министерство. Около 1,8-1,9 млн. са били в контакт с вируса, 1 млн. са ваксинирани - значи около 3 млн. българи ще имат някаква азщита. Но има много неваксинирано компактно живеещо население.

"В понеделник ще имам срещи с работещите в сметопочистването, във вторник - с колектива на метрополитена, в сряда - със социални служби, за да ги убеждаваме да се ваксинират", каза Кантарджиев, който е съветник по ваксинирането към Столична община.

Всички чакаме мерките, които ще вземе министерството. Трябва да се обърне внимание на ваксинацията и да се вземат някои мерки, препоръча Кантарджиев.

За задължителната ваксинация той коментира: Това са политически решения и никой няма силата и мъжеството да го направи, защото не иска да търпи негативите. Не виждам кой ще излезе да обясни на хората какви мерки да се вземат за тяхното лично здраве.

Моето лично мнение, гледайки европейските телевизии - излиза канцлерът на Германия, президентите на Франция и САЩ. Това се прави от политически отговорни фигури.

"Дано Господ да помага на България. Първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, при третата вълна добре се справи нашата здравна система. Дай,. Боже, четвъртата вълна да не е много силна. Аз мислех, че ще я стигнем октомври, но виждам, че нещата се развиват много бързо. Това е, защото не се вземат мерки", категоричен е професорът.

Според него латиноамерикански вариант не е придобил епидемично силно разпространение и в момента не е заплаха за хората в България.

"Нашата страна сключи договор с един фармацевтичен гигант - най-големият производител на ваксини. Ако 2022 - 2023 г. настъпи мутация и ваксината трябва да се промени - фирмата ще го направи.

Министърът на здравеопазването каза, че ЕК ще купува австрийската ваксина - тя не е с убити вируси, а с омаломощени. Тази ваксина е подобна на китайската, която не е така ефективна като ваксините, които ги имаме в момента.  Затова хората да не чакат новата ваксина, а да се имунизират с наличните, препоръча Кантарджиев.

Мисля, че след като хората се върнат от морето, ще се увеличи броят на заразените в страната. Движението на хората е много силно. Това, което сме забелязали преди години с чревните инфекции, сега може да стане с коронавируса. Но това трябва да се управлява, допълни още проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай