Кантарджиев: Събирайте се навън

Слава богу, че е хубаво времето и има вятър, каза професорът

Кантарджиев: Събирайте се навън | StandartNews.com

Нека семействата и родовете се събират на Великден, но да е навън. Това заяви за БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Виждате, че държавата и икономиката се освободи след успешна кампания, за която и Израл, и Испания бяха критикувани, но нека оставим критиците. Доказано е, че ваксините действат", заяви той.

"Слава богу, че е хубаво времето и има вятър. Когато си навън и има вятър, рискът от заразяване е много нисък. Инфекцията е аерозолна - ситните капчици в застоялия въздух са причина за заразяванията", уточни проф. Кантарджиев.

"За 14 месеца страната ни, благодарение на много работа, правихме така, че мерките да не са досадни. Въпреки критиците, които питат защо затваряме, а после - защо отваряме... Не може винаги да казваш обратното на нашето и вечно да си прав", добави той.

Проф. Кантарджиев насочи вниманието, че вчера са регистрирани 280 нови случая на 14-дневна база за 100 хил. население. През април бяхме 720, а сега - 280.

"Най-важно е хората да осъзнаят, че трябва да се проветрява и, ако може, да са навън. Отделно не съм сигурен, че за дискотеките ще има този наплив. Навън ли си, има ли лек ветрец, не е опасно", каза проф. Кантарджиев.

Той коментира и притесненията на хората относно това кои ваксини са опасни и кои - не.

"Има икономическите интереси на фирмите производители - лекарите стоим настрани, щабът гледаме да казваме само истината и да не преекспонираме нещата. Тромбози-тромбози... ама на колко милиона души колко малко са тромбозите. Това са преекспонирани неща за ваксините. Тези ваксини, които са сега в Европа, са добри", заяви експертът.

"Аз бях първи в България, който каза че лично познава директора на "Гамалея" - това е огромен институт в Русия с традиции. Самият Гамалея е пряк ученик на Луи Пастьор. Казах, че са направили подобна ваксина за ебола и казах, че ваксината вероятно ще има бъдеще, както се доказа", добави проф. Кантарджиев.

"Най-много са кърлежите в големите градове в България и носят лаймска болест. Има ги в междублоковите пространства и парковете. Трябва да се коси тревата, да не се допускат бурени и треви в междублоковите пространства и да се пръска, когато се очаква 2-3 дни да не вали дъжд", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай