Кантарджиев предупреди: Изтърваваме нещата

"Базовото репродуктивно число днес е 1.314. Надскочи 1.30 и това вече не е добре"

Кантарджиев предупреди: Изтърваваме нещата | StandartNews.com

Важно предупреждение отправи проф. Тодор Кантарджиев, сега съветник по Ковид темата на столична община.

"Базовото репродуктивно число днес е 1.314. Надскочи 1.30 и това вече не е добре. Знаете правилото - две седмици над 1.3 и системата изгърмява. По-просто казано - 10 болни заразяват 13. Изтърваваме нещата", каза бившият член на Щаба и директор на НЦЗПБ, цитиран от "Марица".

Под "изгърмява" се има предвид нова криза за легла и лекари в ковид отделенията, затруднена работа на РЗИ и Спешна помощ, каквато видяхме най-вече миналия ноември.

Подкрепи го индиректно и математикът проф. Витанов. Ето какво написа също бившият член на Щаба във фейсбук.

"Обхватът на заразата се увеличава. Днес базовото репродуктивно число е 1.314. Това вече е над 1.3 и трябва да падне под тази критична стойност. Стойности над 1.3 са като бомба с часовников механизъм. Ако върви така 2 седмици, следва гръм. Добре е да спрем тоя часовник и да паднем под 1.3.Индикаторите за смяна на тренда са под критичните стойности във всички области и за страната като цяло. Индикаторът за страната е 6 пъти под критичната стойност. Това означава, че дифузното разпространение още го няма. Но сме тръгнали натам, ако държим базовото репродуктивно число над 1.3.Стойностите на индикаторите са повишават, вълната си идва, няма какво да се заблуждаваме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай